ارز نیمایی

ارز نیمایی چیست؟

«نیما»، مخفف عبارت «نظام یکپارچه معاملات ارزی» است و به سامانه‌ای گفته می‌شود که توسط بانک مرکزی با هدف اولیه سازماندهی بازار ارز، در زمینه‌های مختلف تجارت، واردات و صادرات راه اندازی شده است.

ایجاد تسهیل در تامین ارز خریداران و فروشندگان، یکی از وظایف مهم سامانه ارز نیمایی است. خریداران و فروشندگان به وسیله این سامانه می‌توانند در محیط الکترونیک، فرآیندهای ارزی خود را با توجه به نیازهای‌شان انجام دهند. در این سامانه صرافی‌ها به عنوان فروشنده ارز و واردکنندگان به عنوان متقاضی خرید ارز در نظر گرفته شده‌اند.

این سامانه (سامانه نیما) برای سیاست‌گذاران امکان مدیریت بازار ارز را فراهم کرده و همچنین برای متقاضیان ارز، امکان فعالیت‌های روشن و دقیق را به همراه داشته است.

تاریخچه ارز نیمایی

همان‌طور که گفته شد، ارز نیمایی در واقع سامانه‌ای برای هدایت واردات به سمت مجاری معتبر است. این سیستم در اردیبهشت سال 97 توسط بانک مرکزی رونمایی شد. در این بازه زمانی افزایش قیمت دلار و بزرگ‌تر شدن شکاف ارز دولتی و نرخ ارز در بازار آزاد، ضرورت وجود سامانه ارز نیمایی را دوچندان کرد. ارز نیمایی برای حمایت از بازرگانانی است که در زمینه واردات فعال هستند و نوسانات قیمت در بازار به آن‌ها آسیب می‌رساند.

مهم‌ترین اهداف از شکل‌گیری ارز نیمایی عبارتند از:

  • ثبت دقیق معاملات ارزی
  • شفافیت نظام ارزی
  • بازگشت ارز حاصل از صادرات

 ارز نیمایی به چه کسانی تعلق می‌گیرد؟

ارز نیمایی برای وارد کنندگان کالاهای مصرفی در نظر گرفته شده است و از آن‌جا که قیمت آن به ریال، کمتر از بازار آزاد است، امر واردات را برای فعالان این حوزه تسهیل می‌کند. طبق دستور بانک مرکزی، ارز حاصل از صادرات کالا نیز بر اساس قیمت ارز نیمایی به صادرکنندگان پرداخت می‌شود.

ارزهای نیمایی کدام‌اند؟

شاید برای‌تان جالب باشد بدانید که کدام یک از ارزهای جهانی در سامانه ارز نیمایی قابل مبادله هستند؟

سامانه ارز نیمایی کار خود را با حمایت از یورو و یوآن آغاز کرد و در ادامه تمامی ارزهای رایج که در بازارهای بین‌المللی قابلیت معامله دارند به آن افزوده شدند.

امروزه به جز ارزهایی شامل وون کره جنوبی، بات تایلند و ین کشور ژاپن، تمام ارزها در این سامانه معامله می‌شوند.

هرچند مبادلات ارزی تحت نظارت بانک مرکزی صرفا با همراهی صرافان بانکی انجام می‌شد اما سیستم نیمایی توانست صرافی‌های غیر بانکی و تضامنی را هم با خود همراه کند.

چگونگی خرید و فروش ارز نیمایی در سامانه نیما

چنانچه برای رونق کسب و کار خود و همچنین خرید تجهیزات اولیه آن، قصد دارید ارز نیمایی تهیه کنید، باید درخواست تامین ارز خود را از طریق سامانه جامع تجارت انجام دهید. البته دقت کنید درخواست شما باید در قسمت سفارشات غیربانکی به ثبت برسد. درخواست و سفارش شما برای ایجاد هماهنگی‌های لازم بین بانک مرکزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت به سیستم نیمایی انتقال داده می‌شود. به این صورت به سادگی می‌توانید ارز مورد نیاز خود را از طریق سامانه نیما تأمین کنید.

فهرست